Stratovarius

Stratovarius on vuonna 1984 perustettu suomalainen power metal –yhtye. He ovat ehtineet vuosien aikana julkaista jo 15 albumia, 4 DVD-julkaisua sekä 3 live-albumia. Yhtyeen jäsenet ovat vaihdelleen vuosien aikana vilkkaasti, eikä enää vuonna 1995 yhtyeessä ollut yhtäkään alkuperäisjäsentä. Timo Kotipelto, yhtyeen vokalisti, liittyi yhtyeeseen vuonna 1994 ja on näin yhtyeen vanhin jäsen.

Stratovarius perustettiin oikeastaan jo vuonna 1982, mutta se tunnettiin silloin nimellä Black Water. Vasta vuonna 1992 julkaistu albumi Twilight Time nousi muuallakin maailmassa tunnetuksi. Levy herätti kovasti kiinnostusta Japanissa ja se pysyi maahantuotujen levyjen Top 10 -listauksessa viisi kuukautta. 1995 vuonna julkaistu albumi Fourth Dimension oli Japanissa kuitenkin vielä suositumpi.

Vuonna 1996 Stratovarius alkoi päästä pinnalle Suomen markkinoilla. Samana vuonna julkaistu albumi ja seuraavat kaksi albumia myivät kultaa ja lopulta Stratovarius lähti kiertämään yhtyeenä ympäri Eurooppaa. Vuonna 2001 Stratovarius piti parin vuoden tauon, mutta jatkoi entisellään jo vuonna 2003.

Stratovarius on yksi Suomen menestyneimmistä yhtyeistä. Se on myynyt äänitteitään maailmanlaajuisesti noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Vaikka kokoonpano on muuttunut monia kertoja matkan varrella, on yhtye pysynyt suosiossa jo monia vuosia. Vielä viime vuosinakin yhtye on erinäisistä syistä joutunut luopumaan vanhoista jäsenistä ja korvaamaan ne uusilla, mutta soitto on edelleen jatkunut samaan malliin.