Sentenced

Sentenced syntyi vuonna 1989 Muhoksella. Se on suomalainen metallimusiikkia soittava yhtye. Yhtye aloitti uransa vahvalla death metal –tyylisellä musiikilla, mutta vaihtoi sen myöhemmin melodisemmaksi ja kevyemmäksi tyyliksi. Tavallisesti Sentenced kertoo sanoituksissaan itsemurhista, masennuksesta ja kuolemasta, mutta myös mustan huumorin kautta. Sentenced hajosi vuonna 2005, mutta ennen sitä se ehti julkaista kahdeksan albumia.

Sentencedin jäsenet ovat vaihdelleet hiukan yhtyeen elinaikana. Alkuperäisjäseninä olivat Miika Tenkula, Sami Lopakka, Lari Kylmänen ja Vesa Ranta. Myöhemmin basistit, rumpalit ja laulajat vaihtuivat muutamaan otteeseen, mutta Tenkula, Lopakka ja Ranta pysyivät yhtyeen alkuperäisjäseninä loppuun saakka.

Sentencedin läpimurto tapahtui vuonna 1995 heidän albumillaan nimeltä Amok. Kyseinen albumi sisälsi aiempaa melodisempaa musiikkityyliä. Albumin jälkeen yhtye lähti tekemään kaksi pitkää Euroopan kiertuetta yhdessä ruotsalaisten metalliyhtyeiden kanssa. Vuonna 2002 Sentenced kiersi jo Yhdysvaltoja Euroopan kiertueiden lisäksi.

Yhtye on tehnyt vain yhden suomenkielisen kappaleen, jonka nimi on Routasydän. He tekivät sen vuonna 2003 jääkiekkoseuran Oulun Kärppien kannatuslauluksi. Kappaleen sanoitukset aiheuttivat suuresti kohua ja loppujen lopuksi se kiellettiin seuran maalilauluna. Vaikkakin seuran kultajuhlissa kappale soitettiin riemulla.

Vuonna 2005 Sentenced kertoi lopettavansa. He kiersivät ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa soittaen jäähyväiskonsertteja. Sentencedin jäsenet ovat kuitenkin jatkaneet uraansa musiikin parissa eri kokoonpanoilla.