Nightwish

Suomen menestynein yhtye on kotoisin Kiteeltä, ja sen nimi on Nightwish. Vuonna 1996 perustettu sinfonista metallia soittava yhtye on myynyt kokonaisuudessaan jo yli kahdeksan miljoonaa levyä. Nightwish on yksi niistä yhtyeistä, jotka 1990-luvulla nostivat sinfonisen metallin suosioon maailmalla.

Nightwishin johtohahmo Tuomas Holopainen on yhtyeen kosketinsoittaja, mutta hän myös sanoittaa ja säveltää yhtyeen kappaleet. Toinen Nightwishin johtohahmoista oli varmasti Tarja Turunen, yhtyeen klassisesti koulutettu vokalisti, joka kuitenkin erotettiin yhtyeestä vuonna 2005. Vasta puolitoista vuotta myöhemmin Nightwish löysi Turuselle paikkaajaksi ruotsalaisen Anette Olzonin, joka hänkin kuitenkin jätti yhtyeen vuonna 2011. Siitä lähtien myös Marco Hietala, yhtyeen basisti, on laulanut toisinaan Floor Jansenin, uuden vokalistin, ohella Nightwishissa.

Nightwishin musiikkityyli on erityisen mielenkiintoinen puheenaihe. Sitä on kuvailtu progressiiviseksi metalliksi, sinfoniseksi metalliksi ja neoklassiseksi metalliksi sekä toisinaan myös power metalliksi. Alunperin vuonna 1996 alkuperäisjäsenet eivät kuvitelleet soittavansa metallia laisinkaan, vaan idea oli akustinen tunnelmointimusiikki.

Nightwish on alusta saakka ollut huippusuosittu yhtye niin Suomessa kuin muualla maailmassakin. Yhtye on kiertänyt Yhdysvaltoja ja Eurooppaa useita vuosia ja platinaa useilla albumeillaan. Suuri muutos kokoonpanossa oli Tarja Turusen erottaminen, mutta Nightwish selvisi laulajanvaihdostakin loistokkaasti jatkaen suositun sinfonista metallia soittavan yhtyeen uraa.