Korpiklaani

Korpiklaani on suomalainen yhtye, jonka tyylilajeja on folk metal, polkka ja humppa. Yhtye on Lahdesta kotoisin ja se laulaa niin englanniksi kuin suomeksikin. Aikaisemmin Korpiklaani lauloi saamenkielellä, jolloin he kutsuivat itseään nimellä Shaman. Korpiklaanin perusti Jonne Järvelä vuonna 2003.

Tavallisesti Korpiklaanin sanoitukset liittyvät jollakin tavalla suomalaiseen muinaisuskoon. Sanoitusten lisäksi yhtye käyttää musiikissaan perinteisiä kansanmusiikin elementtejä, kuten instrumentteja – muun muassa jouhikkoa, viulua, harmonikkaa ja huilua. Toisinaan Korpiklaanin laulutavastakin tulee mieleen joikulaulaminen, sillä se on matalaa ja käheää. Jonne Järvelä on joskus kuvaillut Korpiklaanin musiikkia “vanhojen ihmisten musiikkia hevimetalli kitaroilla”.

Korpiklaanin kokoonpano on muuttunut vuosien varrella jo useampiin otteisiin. Kaikesta huolimatta se on jatkanut samankaltaisella tyylillä alusta asti, eikä tyylillisiä muutoksia ole tapahtunut. Jonne Järvelä on ollut Korpiklaanissa sen koko uran ajan, joten hänen johdollaan Korpiklaani on luultavasti pysynyt samankaltaisena ja toimivana yhtyeenä jo vuosia.

Vuonna 2011 Korpiklaanille tuli pieni tauko esiintymisissä ja äänityksissä, sillä yhtyeen viulisti Jaakko Lemmetty lähti yhtyeestä terveydellisien syiden seurauksena. Myöhemmin yhtye löysi kuitenkin uuden viulistin paikkaamaan Lemmettyn paikan ja näin ollen Korpiklaanin matka jatkui eteenpäin.

Korpiklaani kiertää edelleen monilla festivaaleilla ja käy soittamassa useissa eri kohteissa. Vaikka Korpiklaani ei koskaan ole noussut valtavaan suosioon toisten suomalaisten metalliyhtyeiden lailla, on se kuitenkin päässyt näyttämään hiukan erilaista metallimusiikin tyyliä maailmallekin.