Hevimusiikki oppiaineena?

heavy metalKuulostaako hevimusiikin opiskelu utopistiselta? Se voi kuulostaa poikkeuksellisen mielenkiintoiselta, mutta todellisuudessa tämä vaihtoehto ei ole mahdottomuus. Opintoja varten on tosin matkustettava Isoon-Britanniaan asti. Tarjoaako tulevaisuus tarpeeksi työmahdollisuuksia tutkinnosta valmistuneille?

Hevitutkinnoilla tuottajaksi

New College Nottinghamin korkeakoulu Isossa-Britanniassa on sisällyttänyt hevimusiikin opiskelua opetustarjontaansa jo kolmen vuoden ajan. Tästä tutkinnosta ei kuitenkaan valmistu rokkitähdeksi, vaan opiskelut johtavat musiikkiammattilaisen tutkintoon, tuottajaksi tai esimerkiksi opettajaksi. Tutkinto perustuu opiskelijoiden toiveisiin ja vaatimuksiin siitä, minkälaisia aiheita koulussa tulisi pystyä opiskelemaan.Kaksivuotiset opinnot käsittävät muun muassa Metallica- ja Iron Maiden -yhtyeiden sekä muiden kuuluisien hevibändien historiaa sekä suhdetta uskontoon ja filosofiaan. Opintojen toisena vuotena opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus kiertää maata oman bändinsä kanssa, jonka uskotaan kannustavan sekä laajentavan ymmärrystä musiikkialaan.Tutkinnosta voi suorittaa kandin oppimäärän. Sen suorituspaikka on maantieteellisesti paikallaan, sillä Iron Maidenin johtohahmo, Bruce Dickinson, on kotoisin Nottinghamista, ja sen lisäksi Nottinghamin kaupunki täyttyy hevifaneista kerran vuodessa Download-festivaalin aikoihin. Tutkinnon ohjaaja Liam Maloy kertoo, että tutkinto heijastaakin kaupungin pitkää musiikkiperinnettä.

Arvioita on monia

Kaikki eivät metallimusiikin tutkinnosta ole aivan yhtä innostuneita kuin aiheen opiskelijat. Monet asiantuntijat ovat arvostelleet opintoja sanoen, ettei sen suorittaneille ole sopivaa markkinarakoa työelämässä. He pelkäävät, että moni maksaa kaksivuotisesta tutkinnosta pitkän pennin ilman minkäänlaista ammatillista tulevaisuutta. Se on kuitenkin erinomainen vaihtoehto alasta kiinnostuneille.