Apocalyptica

Apocalyptica on suomalainen, Helsingistä tuleva metallimusiikkia soittava yhtye. Alunperin yhtye tuli tunnetuksi soittamalla Metallican suosittuja kappaleita selloilla. Kuitenkin jo Apocalyptican toiselta albumilta löytyi enemmän yhtyeen omia kappaleita, eikä albumi ollut enää yhtä cover-painotteinen. Apocalyptica kutsuu omaa musiikkityyliään nimityksellä sello-rock. Lisäksi musiikkia on kuvailtua sinfoniametalliksi, neoklassiseksi metalliksi ja progressiiviseksi metalliksi.

Apocalyptica on myynyt albumeitaan yli 4,5 miljoonaa kappaletta. Heidän esikoisalbuminsa julkaistiin vuonna 1996, mutta vuonna 1998 julkaistulta albumilta saattoi löytää yhtyeen omia kappaleita. Myöhemmin monilla albumeilla on esiintynyt vierailevia laulajia, sekä moniin kappaleisiin on lisätty myös rummut. Tunnettuja vierailevia laulajia ovat olleet muun muassa HIM-yhtyeen Ville Valo sekä Bullet For My Valentine –yhtyeen Matt Tuck.

Yhtye on vieraillut soittamassa ja tekemässä kiertueita arvioltaan viidessäkymmenessä eri maassa. Lisäksi he ovat soittaneet lähes kaikilla suurimmilla festivaaleilla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Lisäksi Apocalyptica on vieraillut monilla muiden yhtyeiden albumeilla: esimerkiksi vuonna 1997 yhtye esiintyi Waltarin Space Avenue –albumilla ja vuonna 2005 he soittivat Bullet For My Valentinen albumilla.

Apocalyptican kokoonpano ei ole muuttunut kovinkaan montaa kertaa, vaan se on pysynyt suhteellisen samankaltaisena koko uransa ajan. Yhtyeessä on kolme sellon soittajaa sekä rumpali. Apocalyptican albumeilta löytää kuitenkin mahdottoman monia vierailevia artisteja ja muusikkoja.